ROCCA PISANA LONIGO

Machine à paysage

Year
2002/2005

This project involved restoring the famous building that from 1576 Scamozzi designed and constructed for Vittore Pisani on the hills near Lonigo, where there once stood a small fortification, hence the name "Rocca" (Fortress).

Si tratta del progetto di restauro del celebre edificio che Scamozzi progettò e costruì per Vittore Pisani a partire dal 1576 sulle colline nei pressi di Lonigo, dove un tempo si dice esistesse un ridotto fortificato, da cui l’appellativo di “Rocca”.

In Italiano

Client
Private
Location
Lonigo
Status
Completed
Size
200 sqm
Team
director of the project Flavio Albanese

Flavio Albanese
founder & partner

Flavio Albanese (1951), is founder and president of Asastudio. A self-taught man whose training did not follow the more usual academic route, he began to show interest in shapes and design as a very young boy, and he gradually added many strings to his bow in all sectors of architecture and design. He has held courses at the École Polytechinique Fédérale in Lausanne and at the Art Institute in Chicago (1980), at Yale University (1983), at the University of Architecture in Delft (2005), at the University of Florida (2006), at the Fundacion Proa de Buenos Aires (2008) and frequently at the most important Italian universities. He has also held two workshops at the international summer school of the Architecture School in Venice in 2009 and 2010. He was a member of the Confindustria Vicenza committee from 1998 to 2001, the Domus Academy Scientific Committee (2004-2005) and the MIart Committee of Honour (2009 and 2010), director of the Officina del Porto di Palermo (2006-2008), vice president of the Andrea Palladio Architecture Firms International Centre (2011-2015) and president of the Fondazione Teatro Comunale Città di Vicenza (2010-2016). From 2007 to 2010 he was asked to head Domus, the prestigious international architecture, design and contemporary art magazine. Together with his brother France, he founded Asastudio in Vicenza in 1987, whose projects have appeared in the most important architecture and design magazines. The Neores project was selected for the Mies van der Rohe Foundation European Union Prize for Contemporary Architecture, and Asastudio took part in Venice's Architecture Biennial in 2004 and 2006. Flavio is an avid reader and bibliophile (his library, which is open to the rest of the firm, contains more than 15,000 volumes) and he is a connoisseur and collector of contemporary art. He is currently a member of the Unicredit Triveneto Advisory Board.

Franco Albanese

Franco Albanese
partner & executive director

Franco Albanese (born in Vicenza in 1958) has worked in the world of architecture and design since 1976. He graduated from the Architecture School in Venice in 1986 and the year after he founded Asastudio in Vicenza with his brother Flavio. Since then he has been the firm's CEO and Technical Manager, and this role has led him to playing his part in the creation, development and execution of the most important projects. As designer and operations manager he oversaw: the Faculty of Veterinary Medicine at the University of Padua (1997); “Neores”, the production site and headquarters of Sinv Spa in Schio, Vicenza, (selected for the Mies van der Rohe Foundation European Union Prize for Contemporary Architecture in 2003); the project for the Town Hall of the Municipality of Grumolo delle Abbadesse, Vicenza (1999); “Morimondo 17”, the industrial reconversion of the Sinv spa premises in Milan (2000); the headquarters of Margraf in Chiampo, in the province of Vicenza (2006); and the redevelopment of the “Cava di Mursia” on Pantelleria (2010). He also supervised the design of the Mestre bypass (2004), the “Rocco Forte Verdura Resort” in Sciacca, in Sicily (2005), the expansion of Pantelleria Airport (2006) and the new Rinascente in Palermo (2007). In recent years, he has increasingly concentrated on reconverting urban industrial areas, which has become a key theme of Asastudio's philosophy.

project administrator Vittorio Saccardo

Vittorio Saccardo

Images credits
Gaia Giacomelli

The Rocca is situated on the top of a hill, with a spectacular view of the surrounding countryside that fades into the distance.
While the square floor plan and the central circular hall topped with a dome recall the Palladian La Rotonda, the Rocca on the other hand is contained within a precise square, with the single portico functionally oriented towards the landscape for the best possible view.  Scamozzi seems to have had a rather simple yet ambitious project in mind: to build a house for the landscape, a solid but at the same time permeable casing that the air, nature and the landscape can pass through freely without hindrance or filters.
An analysis of the state of preservation of the plasterwork – mostly original – and the stone walls of the exteriors revealed the restoration work that was required: the moss and lichen microflora – concentrated in particular on the north face and on the staircase to the first floor – had to be removed using compresses and brushes and by washing, before reinforcing the existing plaster and re-plastering areas where it had fallen off, stuccoing, and micro-gluing stone elements, ending with the application of a general water-repellent treatment.

La Rocca è posta alla sommità di un promontorio, con un panorama spettacolare in mezzo al quale lo sguardo spazia e si perde.
Se la pianta quadrata e il volume centrale circolare, sovrastato dalla cupola, ricordano la matrice della  Rotonda palladiana, la Rocca resta al contrario contenuta all’interno di una precisa quadratura, con l’unico pronao orientato razionalmente verso il paesaggio alla ricerca della migliore visuale possibile. Scamozzi sembra aver pianificato un progetto piuttosto semplice ma ambizioso: quello di costruire una casa per il paesaggio, un involucro solido ma al tempo stesso permeabile, che l’aria, la natura e il paesaggio possano attraversare liberamente senza ostacoli né filtri.
L’analisi dello stato di conservazione degli intonaci -per la maggior parte originali- e dell’apparato lapideo dei prospetti esterni, ha evidenziato la metodologia dell’intervento di restauro: alla rimozione della microflora di muschi e licheni -concentrata soprattutto sulla facciata nord e sulla scalinata di accesso al piano nobile- attuata tramite  impacchi, spazzolature e lavaggi, è seguito il consolidamento dell’ intonaco esistente e il rifacimento delle porzioni cadute, la stuccatura  e il microincollaggio degli elementi lapidei, concluso con un trattamento idrorepellente complessivo.

READ MORE ABOUT ROCCA PISANA

In Italiano