RIVER LOFT VICENZA

A low-definition but high-conception refurbishing

A home-studio obtained from the refitting of an old printing press on the river, in the heart of Vicenza. The high definition of the project has allowed a low definition of the intervention, achieved using standard materials and modifying the existing space as little as possible and only where it was needed. The printing press holds also the office, in fluid connection with the loft.

Client
Flavio Albanese
Year
1999
Status
Completed
Size
300 sqm
Team
director of the project Flavio Albanese

Flavio Albanese
founder & partner

Flavio Albanese (1951), is founder and president of Asastudio. A self-taught man whose training did not follow the more usual academic route, he began to show interest in shapes and design as a very young boy, and he gradually added many strings to his bow in all sectors of architecture and design. He has held courses at the École Polytechinique Fédérale in Lausanne and at the Art Institute in Chicago (1980), at Yale University (1983), at the University of Architecture in Delft (2005), at the University of Florida (2006), at the Fundacion Proa de Buenos Aires (2008) and frequently at the most important Italian universities. He has also held two workshops at the international summer school of the Architecture School in Venice in 2009 and 2010. He was a member of the Confindustria Vicenza committee from 1998 to 2001, the Domus Academy Scientific Committee (2004-2005) and the MIart Committee of Honour (2009 and 2010), director of the Officina del Porto di Palermo (2006-2008), vice president of the Andrea Palladio Architecture Firms International Centre (2011-2015) and president of the Fondazione Teatro Comunale Città di Vicenza (2010-2016). From 2007 to 2010 he was asked to head Domus, the prestigious international architecture, design and contemporary art magazine. Together with his brother France, he founded Asastudio in Vicenza in 1987, whose projects have appeared in the most important architecture and design magazines. The Neores project was selected for the Mies van der Rohe Foundation European Union Prize for Contemporary Architecture, and Asastudio took part in Venice's Architecture Biennial in 2004 and 2006. Flavio is an avid reader and bibliophile (his library, which is open to the rest of the firm, contains more than 15,000 volumes) and he is a connoisseur and collector of contemporary art.

Franco Albanese

Franco Albanese
partner & executive director

Franco Albanese (born in Vicenza in 1958) has worked in the world of architecture and design since 1976. He graduated from the Architecture School in Venice in 1986 and the year after he founded Asastudio in Vicenza with his brother Flavio. Since then he has been the firm's CEO and Technical Manager, and this role has led him to playing his part in the creation, development and execution of the most important projects. As designer and operations manager he oversaw: the Faculty of Veterinary Medicine at the University of Padua (1997); “Neores”, the production site and headquarters of Sinv Spa in Schio, Vicenza, (selected for the Mies van der Rohe Foundation European Union Prize for Contemporary Architecture in 2003); the project for the Town Hall of the Municipality of Grumolo delle Abbadesse, Vicenza (1999); “Morimondo 17”, the industrial reconversion of the Sinv spa premises in Milan (2000); the headquarters of Margraf in Chiampo, in the province of Vicenza (2006); and the redevelopment of the “Cava di Mursia” on Pantelleria (2010). He also supervised the design of the Mestre bypass (2004), the “Rocco Forte Verdura Resort” in Sciacca, in Sicily (2005), the expansion of Pantelleria Airport (2006) and the new Rinascente in Palermo (2007). In recent years, he has increasingly concentrated on reconverting urban industrial areas, which has become a key theme of Asastudio's philosophy.

The home-studio is located in the attic of the building, where the industrial structure has been kept as well as the open plan that makes the movement perfectly fluid. A sequence of livings surrounds the heart of the home: the large kitchen area provided with industrial equipment where steel is the undisputed material. The convivial areas instead portray a mix-match of modern and contemporary art works, design pieces and vintage objects mixed together with care and style. The windows put the house in direct communication with the meeting room of the studio, while beyond the kitchen the rooftop garden opens up with a breathtaking view of the river and the city.