PALAZZO BONAGURO VICENZA

Completing heritage

Year
2002/2005

Palazzo Bonaguro in Vicenza is a project in which contemporary architecture completes and brings back to life an unfinished 17th century building in the heart of Vicenza.

Palazzo Bonaguro a Vicenza è un progetto attraverso cui l’architettura contemporanea completa e riporta in vita un incompiuto seicentesco nel cuore di Vicenza.

In Italiano

Client
Private
Location
Vicenza
Status
Completed
Size
1100 sqm
Team
director of teh project Flavio Albanese

Flavio Albanese
founder & partner

Flavio Albanese (1951), is founder and president of Asastudio. A self-taught man whose training did not follow the more usual academic route, he began to show interest in shapes and design as a very young boy, and he gradually added many strings to his bow in all sectors of architecture and design. He has held courses at the École Polytechinique Fédérale in Lausanne and at the Art Institute in Chicago (1980), at Yale University (1983), at the University of Architecture in Delft (2005), at the University of Florida (2006), at the Fundacion Proa de Buenos Aires (2008) and frequently at the most important Italian universities. He has also held two workshops at the international summer school of the Architecture School in Venice in 2009 and 2010. He was a member of the Confindustria Vicenza committee from 1998 to 2001, the Domus Academy Scientific Committee (2004-2005) and the MIart Committee of Honour (2009 and 2010), director of the Officina del Porto di Palermo (2006-2008), vice president of the Andrea Palladio Architecture Firms International Centre (2011-2015) and president of the Fondazione Teatro Comunale Città di Vicenza (2010-2016). From 2007 to 2010 he was asked to head Domus, the prestigious international architecture, design and contemporary art magazine. Together with his brother France, he founded Asastudio in Vicenza in 1987, whose projects have appeared in the most important architecture and design magazines. The Neores project was selected for the Mies van der Rohe Foundation European Union Prize for Contemporary Architecture, and Asastudio took part in Venice's Architecture Biennial in 2004 and 2006. Flavio is an avid reader and bibliophile (his library, which is open to the rest of the firm, contains more than 15,000 volumes) and he is a connoisseur and collector of contemporary art. He is currently a member of the Unicredit Triveneto Advisory Board.

Franco Albanese

Franco Albanese
partner & executive director

Franco Albanese (born in Vicenza in 1958) has worked in the world of architecture and design since 1976. He graduated from the Architecture School in Venice in 1986 and the year after he founded Asastudio in Vicenza with his brother Flavio. Since then he has been the firm's CEO and Technical Manager, and this role has led him to playing his part in the creation, development and execution of the most important projects. As designer and operations manager he oversaw: the Faculty of Veterinary Medicine at the University of Padua (1997); “Neores”, the production site and headquarters of Sinv Spa in Schio, Vicenza, (selected for the Mies van der Rohe Foundation European Union Prize for Contemporary Architecture in 2003); the project for the Town Hall of the Municipality of Grumolo delle Abbadesse, Vicenza (1999); “Morimondo 17”, the industrial reconversion of the Sinv spa premises in Milan (2000); the headquarters of Margraf in Chiampo, in the province of Vicenza (2006); and the redevelopment of the “Cava di Mursia” on Pantelleria (2010). He also supervised the design of the Mestre bypass (2004), the “Rocco Forte Verdura Resort” in Sciacca, in Sicily (2005), the expansion of Pantelleria Airport (2006) and the new Rinascente in Palermo (2007). In recent years, he has increasingly concentrated on reconverting urban industrial areas, which has become a key theme of Asastudio's philosophy.

project administrator Giuseppe Pianezzola

Giuseppe Pianezzola
architect

Giuseppe graduated from the IUAV in 1993 and began working with Asastudio in Vicenza straightaway. Together with some of his co-workers, he founded the Corte dei Roda design studio, while continuing to work as a designer with Asastudio at the same time. His main field is interior design and the creative renovation of historic buildings, in particular residential buildings. He helped renovate the Palazzo Bonaguro in Vicenza, and worked on the concept and the working plans of Rocco Forte Verdura Resort in Sciacca, as well as on many other projects, following projects all the way through, from the initial design to their implementation and on-site management. He currently lives with his partner and their two children in San Donà di Piave near Venice, but when he is in town he likes going for walks in the beloved Piazzetta Palladio square. His favourite saying is "It's never too late"!

team Lisa Bisarello

Lisa Bisarello
interior designer

Lisa joined Asastudio in 2001 as personal assistant to Flavio Albanese, before becoming an interior designer and working on projects ranging from furniture design to patterns for fabrics, as well as on interior design projects. She received her High School Diploma in 1994 at the Canova Techical Institute for Surveyors in Vicenza, and before joining Asastudio, she worked as an interior designer for a building firm from 1994 to 1996, and from 1998 to 2000 at the prestigious Fontana Arredamenti showroom as a sales assistant and interior designer. Personality-wise, Lisa is sensitive, meticulous, strong-willed and down-to-earth. She prefers still water, and her favourite proverb is "Where there's a will, there's a way".

Anna Tozzi

Anna Tozzi
senior interior designer

Anna joined the firm in 1982 after graduating from art high school. She has made her own contribution to Asastudio's growth and development, helping shape its distinctive style and sensibility. An interior designer with a particular flair for design and colour, Anna has always been interested in interiors, the spatial arrangement of items, and proper and elegant proportion between tones and volumes, working on projects from their concept to their design, coordination with suppliers and relations with clients. Today she is one of the pillars of Asastudio, and the point of reference for the most important interior design choices. Over time her colour palette has concentrated on soft shades, and the colour she undoubtedly uses most is beige, in all its tones. Anna loves nature, animals, baggy, warm cardigans and monographs by Liagre, both for pleasure and necessity,

Images credits
Andrea Garzotto, Gaia Giacomelli

The restoration project for Palazzo Bonaguro aims to reinterpret the unfinished architecture of this 17th century building located in Vicenza’s old city centre in a contemporary way, restoring it to its original function as a grand city residence. In the rooms on the first floor, the deteriorated frescoes on the vaults are veiled by large gauzes, adopting an interior design approach that modernises this elegant and sophisticated urban dwelling, while the new made-to-measure furnishings are the perfect complement to the walnut doors and 17th century stone cornices. The ground floor has been turned into an area for relaxation, with a swimming pool in the main double height space, while in the adjacent portico, a conservatory has been created by enclosing it with large sheets of glass: a slice of nature set between the noise of the city and the quiet of the private interior.

Il progetto di restauro di palazzo Bonaguro vuole re-interpretare in chiave contemporanea l’architettura incompiuta di questo edificio seicentesco, situato nel centro storico di Vicenza, riportandola all’ originaria funzione di grande residenza urbana. I saloni dei piani nobili, dove gli affreschi deteriorati delle volte vengono velati da grandi teli con un intervento di interior design che riattualizza l’ arredo di una casa urbana elegante e raffinata, mentre i nuovi arredi su disegno dialogano con le porte in noce e le cornici in pietra seicentesche. Il piano terra è destinato a spazio per il relax: nel vano principale a doppia altezza viene collocata una piscina, mentre nell’ adiacente portico, chiuso da grandi lastre intere di vetro, si inventa una serra: un frammento di natura collocato tra il rumore dello spazio urbano e la quiete dell’interno privato.

In Italiano