Neores CARRè

A "new thing" in the landscape

Year
1999/2001

“The distinguishing feature of the work involved is its original design concepts […] locating the entire product range below ground level, building underground to all intents and purposes in other words, has meant rethinking the traditional idea of factories in a sense, developing it in a spacious cavity, concealed and non-invasive in terms of how the landscape is perceived” P. Polano, Casabella 699

“Si tratta di un intervento caratterizzato da tratti di originale concezione […] collocare l’intera gamma dei prodotti sotto quota zero, utilizzando in sostanza quel che oggi si usa definire underground building, ha significato rimodulare per certi versi l’idea tradizionale della fabbrica, appalesandola in una capiente cavità, nascosta e non invasiva nella percezione del paesaggio” P. Polano, Casabella 699

In Italiano

Client
Sinv Spa
Location
Carrè
Status
Completed
Size
24.000 sqm
Team
director of project Flavio Albanese

Flavio Albanese
founder & partner

Flavio Albanese (1951), is founder and president of Asastudio. A self-taught man whose training did not follow the more usual academic route, he began to show interest in shapes and design as a very young boy, and he gradually added many strings to his bow in all sectors of architecture and design. He has held courses at the École Polytechinique Fédérale in Lausanne and at the Art Institute in Chicago (1980), at Yale University (1983), at the University of Architecture in Delft (2005), at the University of Florida (2006), at the Fundacion Proa de Buenos Aires (2008) and frequently at the most important Italian universities. He has also held two workshops at the international summer school of the Architecture School in Venice in 2009 and 2010. He was a member of the Confindustria Vicenza committee from 1998 to 2001, the Domus Academy Scientific Committee (2004-2005) and the MIart Committee of Honour (2009 and 2010), director of the Officina del Porto di Palermo (2006-2008), vice president of the Andrea Palladio Architecture Firms International Centre (2011-2015) and president of the Fondazione Teatro Comunale Città di Vicenza (2010-2016). From 2007 to 2010 he was asked to head Domus, the prestigious international architecture, design and contemporary art magazine. Together with his brother France, he founded Asastudio in Vicenza in 1987, whose projects have appeared in the most important architecture and design magazines. The Neores project was selected for the Mies van der Rohe Foundation European Union Prize for Contemporary Architecture, and Asastudio took part in Venice's Architecture Biennial in 2004 and 2006. Flavio is an avid reader and bibliophile (his library, which is open to the rest of the firm, contains more than 15,000 volumes) and he is a connoisseur and collector of contemporary art. He is currently a member of the Unicredit Triveneto Advisory Board.

Franco Albanese

Franco Albanese
partner & executive director

Franco Albanese (born in Vicenza in 1958) has worked in the world of architecture and design since 1976. He graduated from the Architecture School in Venice in 1986 and the year after he founded Asastudio in Vicenza with his brother Flavio. Since then he has been the firm's CEO and Technical Manager, and this role has led him to playing his part in the creation, development and execution of the most important projects. As designer and operations manager he oversaw: the Faculty of Veterinary Medicine at the University of Padua (1997); “Neores”, the production site and headquarters of Sinv Spa in Schio, Vicenza, (selected for the Mies van der Rohe Foundation European Union Prize for Contemporary Architecture in 2003); the project for the Town Hall of the Municipality of Grumolo delle Abbadesse, Vicenza (1999); “Morimondo 17”, the industrial reconversion of the Sinv spa premises in Milan (2000); the headquarters of Margraf in Chiampo, in the province of Vicenza (2006); and the redevelopment of the “Cava di Mursia” on Pantelleria (2010). He also supervised the design of the Mestre bypass (2004), the “Rocco Forte Verdura Resort” in Sciacca, in Sicily (2005), the expansion of Pantelleria Airport (2006) and the new Rinascente in Palermo (2007). In recent years, he has increasingly concentrated on reconverting urban industrial areas, which has become a key theme of Asastudio's philosophy.

project administrator Antonio Zambonin

Antonio Zambonin

team Stefano Andrighetto —

Stefano Andrighetto

Nicola Busato —

Nicola Busato

Stefano Faoro —

Stefano Faoro

Giovanni Rizzo

Giovanni Rizzo

Images credits
Andrea Garzotto, Fulvio Orsenigo
Video credits
Muvistudio
Website
wwww.sinv.com

Neores is a “non-factory factory” in the industrial area of Schio, Vicenza, in a part of the Veneto region with a large number of factories, but one that – to the eye – is closely connected with the foothills of the Alps, which can be seen in all their silent majesty all around. The Neores project is an original hybrid of a landmark and an underground building, that features innovative concepts compared to a more traditional industrial site, with special attention paid to how the local land is used, its relationship with the landscape, and the comfort of human resources.
A small, quiet revolution against the brutalist architecture of north-east Italy’s more typical production sites.Consequently, Neores is a one-of-a-kind factory whose adoption of the very latest technology is matched with respect for individuals, and a humanistic idea of work prevails over the supremacy of goods, while at the same time the centrality of humans and their proper relationship with the environment are re-evaluated.   But how could we turn this idea and these concepts into real architecture? While working on later stages, Asastudio hit on the solution to the problem: take everything that is considered to be of less value, such as goods and machinery, underground, leaving the privilege of the landscape to human beings.
So Neores was born: literally, a “new thing”, a building that grew upside down. The building descends up to 24 metres underground with a warehouse of over 20,000 m2, while above the surface there are 3,600 m2 of offices. Furthermore, taking a Mies van der Rohe-like step back from the road, a large natural park area opens up.
Neores is a diaphanous, transparent seven-level parallelepiped that watches over the countryside and communicates with the outlines of the mountains in the background.“
Service architecture” that is not ashamed to be contemporary, lit up at night by a covering of programmable LED lights in up to 264,000 different shades.
Neores exemplifies a new kind of manufacturing construct, that can symbolically coexist in harmony with human beings, with the surrounding habitat, and with the local area.

 READ MORE ABOUT NEORES CONCEPT & GENESIS

Neores è una “fabbrica non fabbrica” situata nella zona industriale di Schio (Vicenza), in una porzione di paesaggio veneto ad alta densità produttiva, ma a stretto contatto percettivo con le prealpi venete, visibili da ogni punto nella loro silente maestosità. Il progetto Neores è un originale ibrido tra landmark e underground building, che realizza concetti innovativi rispetto al tipico distretto industriale tradizionale, dedicando particolare attenzione e sensibilità al consumo del territorio, al rapporto col paesaggio e al comfort delle risorse umane. Una piccola rivoluzione silenziosa per la brutalità dell’architettura di tipo produttivo conosciuta nell’Italia del Nordest. Neores è quindi una fabbrica sui generis, in cui l’uso della tecnologia più avanzata coincide con il rispetto dell’individuo e una concezione umanistica del lavoro prevale sul dominio della merce, rivalutando al tempo stesso la centralità dell’uomo e il suo corretto rapporto con l’ambiente. Ma come era possibile realizzare questa idea e questi principi, concretizzandoli in un’architettura reale? Lavorando per fasi successive, Asastudio è arrivato alla soluzione del problema: portare sottoterra tutto quello a cui si attribuisce meno valore, come le merci e le macchine, lasciando il privilegio del paesaggio agli esseri umani. Così è nata Neores, una “cosa nuova”, un edificio cresciuto al contrario. La struttura scende fino a 24 metri di profondità in sezione, e sottoterra dispiega gli oltre 20.000 metri quadri del magazzino, mentre si erge in superficie con soli 3600 mq di uffici. Inoltre, facendo un passo indietro miesiano rispetto al fronte strada, essa libera un grande spazio di natura, destinato a parco.
Neores è un parallelepipedo di sette livelli, diafano e trasparente, che veglia sulla campagna e dialoga con le sagome delle montagne, sullo sfondo. Un’ “architettura di servizio” che non rinuncia ad essere contemporanea, illuminata nella notte da una pelle di led programmabili fino a 264.000 sfumature diverse. Neores rappresenta così l’esemplare di una specie nuova di organismi produttivi, capaci di coesistere simbolicamente in una felice integrazione con gli esseri umani, con l’habitat circostante e con il territorio.

READ MORE ABOUT NEORES CONCEPT & GENESIS

In Italiano