Morimondo 17 MILANO

Nature in factory

Year
First Step: 2000/2004 Second Step 2005/2009

SINV Terminal is an atypical fashion showroom located in Milan in the Via Morimondo area and is the result of a project to convert and re-introduce nature into a typical industrial building from the early 20th century.

SINV Terminal è un atipico fashion showroom situato a Milano nella zona di via Morimondo, risultato della riconversione e della rinaturalizzazione di un tipico insediamento industriale del primo Novecento.

In Italiano

Client
Sinv Spa
Location
Milano
Status
Completed
Size
10500 sqm
Team
director of project Flavio Albanese

Flavio Albanese
founder & partner

Flavio Albanese (1951), is founder and president of Asastudio. A self-taught man whose training did not follow the more usual academic route, he began to show interest in shapes and design as a very young boy, and he gradually added many strings to his bow in all sectors of architecture and design. He has held courses at the École Polytechinique Fédérale in Lausanne and at the Art Institute in Chicago (1980), at Yale University (1983), at the University of Architecture in Delft (2005), at the University of Florida (2006), at the Fundacion Proa de Buenos Aires (2008) and frequently at the most important Italian universities. He has also held two workshops at the international summer school of the Architecture School in Venice in 2009 and 2010. He was a member of the Confindustria Vicenza committee from 1998 to 2001, the Domus Academy Scientific Committee (2004-2005) and the MIart Committee of Honour (2009 and 2010), director of the Officina del Porto di Palermo (2006-2008), vice president of the Andrea Palladio Architecture Firms International Centre (2011-2015) and president of the Fondazione Teatro Comunale Città di Vicenza (2010-2016). From 2007 to 2010 he was asked to head Domus, the prestigious international architecture, design and contemporary art magazine. Together with his brother France, he founded Asastudio in Vicenza in 1987, whose projects have appeared in the most important architecture and design magazines. The Neores project was selected for the Mies van der Rohe Foundation European Union Prize for Contemporary Architecture, and Asastudio took part in Venice's Architecture Biennial in 2004 and 2006. Flavio is an avid reader and bibliophile (his library, which is open to the rest of the firm, contains more than 15,000 volumes) and he is a connoisseur and collector of contemporary art. He is currently a member of the Unicredit Triveneto Advisory Board.

Franco Albanese

Franco Albanese
partner & executive director

Franco Albanese (born in Vicenza in 1958) has worked in the world of architecture and design since 1976. He graduated from the Architecture School in Venice in 1986 and the year after he founded Asastudio in Vicenza with his brother Flavio. Since then he has been the firm's CEO and Technical Manager, and this role has led him to playing his part in the creation, development and execution of the most important projects. As designer and operations manager he oversaw: the Faculty of Veterinary Medicine at the University of Padua (1997); “Neores”, the production site and headquarters of Sinv Spa in Schio, Vicenza, (selected for the Mies van der Rohe Foundation European Union Prize for Contemporary Architecture in 2003); the project for the Town Hall of the Municipality of Grumolo delle Abbadesse, Vicenza (1999); “Morimondo 17”, the industrial reconversion of the Sinv spa premises in Milan (2000); the headquarters of Margraf in Chiampo, in the province of Vicenza (2006); and the redevelopment of the “Cava di Mursia” on Pantelleria (2010). He also supervised the design of the Mestre bypass (2004), the “Rocco Forte Verdura Resort” in Sciacca, in Sicily (2005), the expansion of Pantelleria Airport (2006) and the new Rinascente in Palermo (2007). In recent years, he has increasingly concentrated on reconverting urban industrial areas, which has become a key theme of Asastudio's philosophy.

project administrator Andrea Marlia —

Andrea Marlia

Giulio Pugno Vanoni

Giulio Pugno Vanoni
architect

Giulio was born in Milan in 1968 and went to the Parini high school, graduating from the Faculty of Architecture in Milan in 1997. During his time at university he travelled to Seville to study at the Escuela Tècnica Superior de Arquitectura. He also founded the Associazione Ventisette during that period. After graduating, he moved to Barcelona, working first for the Manuel de Sola Morales firm and then the Carlos Ferrater firm. From 1998 onwards, he began working with various architecture firms both in Italy and abroad, bidding in national and international tenders, including: the new stadium in Algiers, 1st place for Studio Beretta in Milan; Zaragoza railway station, 1st place for the Carlos Ferrater firm (built in 2005); the new Pantelleria airport, 1st place for ASA Studio Albanese 2005 (built in 2011); the new Officine Panerai headquarters in Neuchatel, in Switzerland, 1st place HPV design (founded with Simone Hybsch in 2008).In 2000 he opened a branch of Asastudio in Milan, where he works to this day. In 2006 he founded the firm S27 with Caterina Battistini, which works on architecture projects both in Italy and abroad. Thanks to his wide-ranging training, Giulio is skilled at managing projects in their entirety, from feasibility checks to design, implementation and on-site management. One of his favourite places in Milan is the cloister of Santa Maria delle Grazie at the end of winter, and if he hadn't become an architect he would like to have been an explorer.

team Simone Cordara —

Simone Cordara

Davide Petronici —

Davide Petronici

Clara Riva —

Clara Riva

Susanna Rosti Rossini

Susanna Rosti Rossini

Partners
First Step: Dotti& Associati | Second Step: SCE project
Images credits
Gaia Giacomelli, Germano Borrelli, Asastudio

Located in the Via Morimondo 17 area and previously occupied by an early 20th century industrial plant, Sinv Terminal is a particularly interesting post-industrial retrofit project, thanks to the intersection and coexistence of two different operational plans: rapid regeneration strategies and the principle of re-introducing nature.
The Sinv Terminal project was split into two phases, each with a different perception and procedure.
In the first step, the old shed pavilions that would house the Sinv group display areas, offices and press centre were restored and redefined with light as the theme, taking its inspiration from the relationship between manufacturing and nature. This concept was expanded further by a large conservatory with inverted microclimates, by plant tubs, and large windows through which plenty of daylight streams into the interiors.
Step 2 was the perfect complement to the first phase: the initial 5,000 m2 were joined by more than 5,000 m2 in a second building, connected to the first by an organic greenhouse membrane.  This second phase involved restoring and refitting the existing industrial buildings with their typical cast iron pillars, as well as designing a contemporary X-level structure in cement and glass. Also inside this second block is the hard-to-describe Showroom Casa Coming Soon: a loft space, an apartment that is also a showroom, an ideas lab and a contemporary art gallery.

Situato nell’area di via Morimondo 17, occupata in precedenza da un insediamento industriale primo Novecento, Sinv Terminal è un progetto di retrofitting postindustriale particolarmente interessante, per aver visto incrociarsi e coesistere due programmi operativi diversi: le strategie di rigenerazione rapida e il principio di ri-naturalizzazione.
Il progetto per Sinv Terminal è splittato in due fasi, con prospettive e procedure differenti.
Nel primo step, i vecchi padiglioni a shed che avrebbero ospitato gli spazi espositivi, gli uffici e il press-center del gruppo Sinv, sono stati recuperati e ridefiniti attraverso una lettura luminosa, organizzata attorno al rapporto tra attività produttiva e natura. Questo concetto viene esaltato dalla grande serra a microclimi invertiti, dalle vasche di vegetazione e dai finestroni con effetto daylight che conferiscono grande luminosità agli spazi interni.
Lo Step 2 è l’ideale completamento della prima fase: ai 5000 mq iniziali si aggiungono gli oltre 5000 mila del secondo edificio, collegato al primo dalla membrana organica della serra. In questa seconda fase, infatti, al lavoro di recupero e di retrofitting delle strutture industriali esistenti, con i tipici pilastrini in ghisa, si affianca la progettazione di una struttura contemporanea di X livelli, in cemento e vetro. All’interno di questo secondo blocco si trova l’indefinibile spazio dello Showroom Casa Coming Soon: un loft, un appartamentino che è anche uno show room, un laboratorio di idee e una galleria d’arte contemporanea.

In Italiano