HOUSE REFURBISHING MILANO

A reflective apartment

Year
2010/2015

This is a project to restore and refurbish an apartment on the top two floors of an elegant 19th century apartment block. The client was connected with the world of contemporary art (the Viasaterna Gallery is on the ground floor) and the project took this into account by ensuring that the meticulous details and "coups-de-théâtre" lived harmoniously side by side with the apartment block's Raumgeist.

È un progetto di recupero e refurbishing di un appartamento agli ultimi due livelli di un elegante bâtiment novecentesco. La committenza è legata al mondo dell’arte contemporanea (la galleria Viasaterna, al piano terra) e il progetto ha tenuto conto di questo aspetto realizzando un intervento in cui l’accuratezza dei dettagli progettati e i coup de théâtre si armonizzano in modo garbato con il Raumgeist del palazzo.

In Italiano

Client
Private
Location
Milano
Status
Completed
Size
800 sqm
Team
director of the project Flavio Albanese

Flavio Albanese
founder & partner

Flavio Albanese (1951), is founder and president of Asastudio. A self-taught man whose training did not follow the more usual academic route, he began to show interest in shapes and design as a very young boy, and he gradually added many strings to his bow in all sectors of architecture and design. He has held courses at the École Polytechinique Fédérale in Lausanne and at the Art Institute in Chicago (1980), at Yale University (1983), at the University of Architecture in Delft (2005), at the University of Florida (2006), at the Fundacion Proa de Buenos Aires (2008) and frequently at the most important Italian universities. He has also held two workshops at the international summer school of the Architecture School in Venice in 2009 and 2010. He was a member of the Confindustria Vicenza committee from 1998 to 2001, the Domus Academy Scientific Committee (2004-2005) and the MIart Committee of Honour (2009 and 2010), director of the Officina del Porto di Palermo (2006-2008), vice president of the Andrea Palladio Architecture Firms International Centre (2011-2015) and president of the Fondazione Teatro Comunale Città di Vicenza (2010-2016). From 2007 to 2010 he was asked to head Domus, the prestigious international architecture, design and contemporary art magazine. Together with his brother France, he founded Asastudio in Vicenza in 1987, whose projects have appeared in the most important architecture and design magazines. The Neores project was selected for the Mies van der Rohe Foundation European Union Prize for Contemporary Architecture, and Asastudio took part in Venice's Architecture Biennial in 2004 and 2006. Flavio is an avid reader and bibliophile (his library, which is open to the rest of the firm, contains more than 15,000 volumes) and he is a connoisseur and collector of contemporary art. He is currently a member of the Unicredit Triveneto Advisory Board.

Franco Albanese

Franco Albanese
partner & executive director

Franco Albanese (born in Vicenza in 1958) has worked in the world of architecture and design since 1976. He graduated from the Architecture School in Venice in 1986 and the year after he founded Asastudio in Vicenza with his brother Flavio. Since then he has been the firm's CEO and Technical Manager, and this role has led him to playing his part in the creation, development and execution of the most important projects. As designer and operations manager he oversaw: the Faculty of Veterinary Medicine at the University of Padua (1997); “Neores”, the production site and headquarters of Sinv Spa in Schio, Vicenza, (selected for the Mies van der Rohe Foundation European Union Prize for Contemporary Architecture in 2003); the project for the Town Hall of the Municipality of Grumolo delle Abbadesse, Vicenza (1999); “Morimondo 17”, the industrial reconversion of the Sinv spa premises in Milan (2000); the headquarters of Margraf in Chiampo, in the province of Vicenza (2006); and the redevelopment of the “Cava di Mursia” on Pantelleria (2010). He also supervised the design of the Mestre bypass (2004), the “Rocco Forte Verdura Resort” in Sciacca, in Sicily (2005), the expansion of Pantelleria Airport (2006) and the new Rinascente in Palermo (2007). In recent years, he has increasingly concentrated on reconverting urban industrial areas, which has become a key theme of Asastudio's philosophy.

project administrator Nicola Caputo

Nicola Caputo
architect

final and working stages of projects, coordinating operations on site for the professionals who physically create the project and working with clients on their choices to ensure that the firm's vision for the project is in keeping with the clients' wishes. For the firm Nicola has been involved in projects that include the Rocco Forte Verdura Resort in Sciacca, the Hybrid Tower in Mestre, the Villa Coeur Jolie in Cap d’Antibes, as well as many other projects. Before joining Asastudio, he worked at Studio Altieri in Thiene, in the contract field in workplace interiors with Adotta, and again as designer with Studio Gabbiani & associati, tackling projects of different sizes, including hospitals, shopping malls, infrastructure and restoration work. He lives in Vicenza with his wife and son. He's a keen pre-master swimmer and when he isn't diving into the firm's design projects, he's diving into swimming pools. One of his favourite books is "The Art of War" by Sun Tzu. One thing he couldn't live without is a pair of well-crafted shoes.

team Lisa Bisarello

Lisa Bisarello
interior designer

Lisa joined Asastudio in 2001 as personal assistant to Flavio Albanese, before becoming an interior designer and working on projects ranging from furniture design to patterns for fabrics, as well as on interior design projects. She received her High School Diploma in 1994 at the Canova Techical Institute for Surveyors in Vicenza, and before joining Asastudio, she worked as an interior designer for a building firm from 1994 to 1996, and from 1998 to 2000 at the prestigious Fontana Arredamenti showroom as a sales assistant and interior designer. Personality-wise, Lisa is sensitive, meticulous, strong-willed and down-to-earth. She prefers still water, and her favourite proverb is "Where there's a will, there's a way".

Clara Riva —

Clara Riva

Giovanni Schiavotto —

Giovanni Schiavotto

Anna Tozzi

Anna Tozzi
senior interior designer

Anna joined the firm in 1982 after graduating from art high school. She has made her own contribution to Asastudio's growth and development, helping shape its distinctive style and sensibility. An interior designer with a particular flair for design and colour, Anna has always been interested in interiors, the spatial arrangement of items, and proper and elegant proportion between tones and volumes, working on projects from their concept to their design, coordination with suppliers and relations with clients. Today she is one of the pillars of Asastudio, and the point of reference for the most important interior design choices. Over time her colour palette has concentrated on soft shades, and the colour she undoubtedly uses most is beige, in all its tones. Anna loves nature, animals, baggy, warm cardigans and monographs by Liagre, both for pleasure and necessity,

Images credits
Andrea Garzotto, Allegra Martin, Benedetta Pomini

In the Piazza Cadorna area in the heart of Milan’s sophisticated middle-class society, an 8-storey 19th century apartment block was renovated and redesigned with great care, in a project that investigated and managed to achieve that difficult balance between contemporary spaces and respect for a building’s past. The restoration of the most cherished parts, the marble, the mouldings and the decorations inherited from the old building found a way to legitimately coexist with the contemporary choices of the project’s numerous details. The importance placed on the noble vintage elements, such as the brass, the wood panelling and the large mirrors, reformulated adopting new codes and creative solutions, bridges the gap between the old and the new in a well-structured dialogue. The result is a reflective and sophisticated home suspended in an indefinable period in time, somewhere between the past and the future.

to find more: www.icondesign.it

Nel quartiere di Piazza Cadorna, nel cuore della Milano borghese e illuminata, un palazzo dell’ottocento, disposto su 8 livelli, viene ristrutturato e ridisegnato con grande cura attraverso un progetto che ricerca e trova il difficile equilibrio tra spazi contemporanei e rispetto per l’esistente. Il recupero delle parti pregiate, dei marmi, delle modanature e dei decori ereditati dall’edificio trova una legittima coesistenza con le scelte contemporanee presenti negli innumerevoli dettagli progettuali. Il rilievo accordato a elementi nobili e dall’aria vissuta come l’ottone, le boiseries in legno e le grandi trame di specchi, riformulate su disegno con codici nuovi e formule creative, costruiscono un dialogo ben strutturato tra vecchio e nuovo. Il risultato è quello di una residenza riflessiva e raffinata, sospesa in un tempo indecifrabile tra passato e futuro.

per approfondire: www.icondesign.it

In Italiano