HOUSE refurbishing MILANO

Old shell, new heart

Year
2004/2009

In the centre of Milan, the architect Giuseppe Sommaruga built an Art Nouveau building during the Belle Époque that a century later asastudio would respectfully yet irreverently restore. Inside this monumental shell, a home was created that is quintessentially contemporary.

Nel cuore di Milano, durante la bell’époque, l’architetto Giuseppe Sommaruga edificò un palazzo liberty che a distanza di un secolo asastudio ha ridefinito con rispetto e irriverenza. Progettando, all’interno di un guscio monumentale, un’abitazione dallo spirito perfettamente contemporaneo.

In Italiano

Client
Private
Location
Milano
Status
Completed
Size
400 sqm
Team
director of the project Flavio Albanese

Flavio Albanese
founder & partner

Flavio Albanese (1951), is founder and president of Asastudio. A self-taught man whose training did not follow the more usual academic route, he began to show interest in shapes and design as a very young boy, and he gradually added many strings to his bow in all sectors of architecture and design. He has held courses at the École Polytechinique Fédérale in Lausanne and at the Art Institute in Chicago (1980), at Yale University (1983), at the University of Architecture in Delft (2005), at the University of Florida (2006), at the Fundacion Proa de Buenos Aires (2008) and frequently at the most important Italian universities. He has also held two workshops at the international summer school of the Architecture School in Venice in 2009 and 2010. He was a member of the Confindustria Vicenza committee from 1998 to 2001, the Domus Academy Scientific Committee (2004-2005) and the MIart Committee of Honour (2009 and 2010), director of the Officina del Porto di Palermo (2006-2008), vice president of the Andrea Palladio Architecture Firms International Centre (2011-2015) and president of the Fondazione Teatro Comunale Città di Vicenza (2010-2016). From 2007 to 2010 he was asked to head Domus, the prestigious international architecture, design and contemporary art magazine. Together with his brother France, he founded Asastudio in Vicenza in 1987, whose projects have appeared in the most important architecture and design magazines. The Neores project was selected for the Mies van der Rohe Foundation European Union Prize for Contemporary Architecture, and Asastudio took part in Venice's Architecture Biennial in 2004 and 2006. Flavio is an avid reader and bibliophile (his library, which is open to the rest of the firm, contains more than 15,000 volumes) and he is a connoisseur and collector of contemporary art. He is currently a member of the Unicredit Triveneto Advisory Board.

Franco Albanese

Franco Albanese
partner & executive director

Franco Albanese (born in Vicenza in 1958) has worked in the world of architecture and design since 1976. He graduated from the Architecture School in Venice in 1986 and the year after he founded Asastudio in Vicenza with his brother Flavio. Since then he has been the firm's CEO and Technical Manager, and this role has led him to playing his part in the creation, development and execution of the most important projects. As designer and operations manager he oversaw: the Faculty of Veterinary Medicine at the University of Padua (1997); “Neores”, the production site and headquarters of Sinv Spa in Schio, Vicenza, (selected for the Mies van der Rohe Foundation European Union Prize for Contemporary Architecture in 2003); the project for the Town Hall of the Municipality of Grumolo delle Abbadesse, Vicenza (1999); “Morimondo 17”, the industrial reconversion of the Sinv spa premises in Milan (2000); the headquarters of Margraf in Chiampo, in the province of Vicenza (2006); and the redevelopment of the “Cava di Mursia” on Pantelleria (2010). He also supervised the design of the Mestre bypass (2004), the “Rocco Forte Verdura Resort” in Sciacca, in Sicily (2005), the expansion of Pantelleria Airport (2006) and the new Rinascente in Palermo (2007). In recent years, he has increasingly concentrated on reconverting urban industrial areas, which has become a key theme of Asastudio's philosophy.

project administrator Massimiliano Marchica

Massimiliano Marchica

team Anna Tozzi

Anna Tozzi
senior interior designer

Anna joined the firm in 1982 after graduating from art high school. She has made her own contribution to Asastudio's growth and development, helping shape its distinctive style and sensibility. An interior designer with a particular flair for design and colour, Anna has always been interested in interiors, the spatial arrangement of items, and proper and elegant proportion between tones and volumes, working on projects from their concept to their design, coordination with suppliers and relations with clients. Today she is one of the pillars of Asastudio, and the point of reference for the most important interior design choices. Over time her colour palette has concentrated on soft shades, and the colour she undoubtedly uses most is beige, in all its tones. Anna loves nature, animals, baggy, warm cardigans and monographs by Liagre, both for pleasure and necessity,

Clara Riva

Clara Riva

Images credits
Germano Borelli

The project involved the restoration of an Art Nouveau house in the centre of Milan. The building, designed and owned by the architect Giuseppe Sommaruga, was completely remodernised to meet contemporary living needs. The discontinuity between the period façade and the interiors is only noticeable because of a few architectural clues on the exterior. The project involved creating a hybrid living space: its “private” requirements cross over and are superimposed on its “public” function as a place for entertaining guests. The result is large living rooms and corridors lined with works of art, that turn the domestic surroundings into a promenade-art gallery.

È un importante intervento di ristrutturazione operato su una casa liberty del centro di Milano. L’edificio, progettato da e appartenuto all’architetto Giuseppe Sommaruga, è stato completamente ri-contemporaneizzato attraverso soluzioni progettuali adatte alla vita d’oggi. La discontinuità tra la facciata d’epoca e gli interni viene segnalato all’esterno solo da piccoli indizi architettonici. La logica di progetto prevede la definizione di uno spazio abitato a matrice ibrida: la vocazione privata si interseca e si sovrappone alla funzione “pubblica” di rappresentanza. Nascono così i grandi vani del living e i percorsi tra le opere d’arte, che trasformano l’ambito domestico in un’art gallery promenade.

In Italiano