GOLF CLUB COLLI BERICI ALTAVILLA

On the green before a swim

Year
2004/2014

The Colli Berici Golf Club is set in the hills that look down over the city of Vicenza.
The clubhouse and the restaurant were renovated and an outdoor pool with a view of the woods was installed.

Il Golf Club Colli Berici si trova immerso nel verde delle colline che incoronano la città di Vicenza.L’intervento consisteva nel rinnovare la club house e il ristorante, e di insediare una piscina scoperta con vista sul bosco.

In Italiano

Client
golf club colli berici
Location
Altavilla
Status
Completed
Size
800 sqm
Team
director of the project Flavio Albanese

Flavio Albanese
founder & partner

Flavio Albanese (1951), is founder and president of Asastudio. A self-taught man whose training did not follow the more usual academic route, he began to show interest in shapes and design as a very young boy, and he gradually added many strings to his bow in all sectors of architecture and design. He has held courses at the École Polytechinique Fédérale in Lausanne and at the Art Institute in Chicago (1980), at Yale University (1983), at the University of Architecture in Delft (2005), at the University of Florida (2006), at the Fundacion Proa de Buenos Aires (2008) and frequently at the most important Italian universities. He has also held two workshops at the international summer school of the Architecture School in Venice in 2009 and 2010. He was a member of the Confindustria Vicenza committee from 1998 to 2001, the Domus Academy Scientific Committee (2004-2005) and the MIart Committee of Honour (2009 and 2010), director of the Officina del Porto di Palermo (2006-2008), vice president of the Andrea Palladio Architecture Firms International Centre (2011-2015) and president of the Fondazione Teatro Comunale Città di Vicenza (2010-2016). From 2007 to 2010 he was asked to head Domus, the prestigious international architecture, design and contemporary art magazine. Together with his brother France, he founded Asastudio in Vicenza in 1987, whose projects have appeared in the most important architecture and design magazines. The Neores project was selected for the Mies van der Rohe Foundation European Union Prize for Contemporary Architecture, and Asastudio took part in Venice's Architecture Biennial in 2004 and 2006. Flavio is an avid reader and bibliophile (his library, which is open to the rest of the firm, contains more than 15,000 volumes) and he is a connoisseur and collector of contemporary art. He is currently a member of the Unicredit Triveneto Advisory Board.

Franco Albanese

Franco Albanese
partner & executive director

Franco Albanese (born in Vicenza in 1958) has worked in the world of architecture and design since 1976. He graduated from the Architecture School in Venice in 1986 and the year after he founded Asastudio in Vicenza with his brother Flavio. Since then he has been the firm's CEO and Technical Manager, and this role has led him to playing his part in the creation, development and execution of the most important projects. As designer and operations manager he oversaw: the Faculty of Veterinary Medicine at the University of Padua (1997); “Neores”, the production site and headquarters of Sinv Spa in Schio, Vicenza, (selected for the Mies van der Rohe Foundation European Union Prize for Contemporary Architecture in 2003); the project for the Town Hall of the Municipality of Grumolo delle Abbadesse, Vicenza (1999); “Morimondo 17”, the industrial reconversion of the Sinv spa premises in Milan (2000); the headquarters of Margraf in Chiampo, in the province of Vicenza (2006); and the redevelopment of the “Cava di Mursia” on Pantelleria (2010). He also supervised the design of the Mestre bypass (2004), the “Rocco Forte Verdura Resort” in Sciacca, in Sicily (2005), the expansion of Pantelleria Airport (2006) and the new Rinascente in Palermo (2007). In recent years, he has increasingly concentrated on reconverting urban industrial areas, which has become a key theme of Asastudio's philosophy.

project administrator Riccardo Nicoletti

Riccardo Nicoletti
architect

Riccardo graduated in architecture from the IUAV in Venice in 2002 and has worked with Asastudio since 2008. He develops projects concerning production sites and offices, in particular in their final/working stages. He acts as a kind of "guarantor" for continuity between the design concept ideas and their final implementation. From 2002 to 2008 he worked at Morbiato, a construction company, dealing with architectural design, creating working plans, and assisting works managers on site. Riccardo is a practical man, with a passion for construction techniques, which he often experiments with, adopting the most innovative approaches. A proud amateur volleyball player, he says that if he hadn't become an architect he would have been a fireman.

team Andrea Garzotto

Andrea Garzotto
architect

Andrea is an architect who specialises in image rendering of projects and 3D models and joined Asastudio in 2007. Virtual rendering and 3D models are a key aspect of every level in architectural projects, which is why Andrea is involved in all the firm's most important projects. Besides rendering images, he also works in interior design and architectural design. After spending a year and a half in Porto, where he fell in love with black and white images, he graduated in architecture from the IUAV in Venice in 2006. In December 2012, he opened "Incipit", a collective space and laboratory for the visual arts. Andrea is a freelance photographer, and considers himself to be a precursor to selfies and a wannabee biker. Travelling is an integral part of his life and his photography. He loves the Berghain in Berlin and wines that have bubbles.

Anna Tozzi

Anna Tozzi
senior interior designer

Anna joined the firm in 1982 after graduating from art high school. She has made her own contribution to Asastudio's growth and development, helping shape its distinctive style and sensibility. An interior designer with a particular flair for design and colour, Anna has always been interested in interiors, the spatial arrangement of items, and proper and elegant proportion between tones and volumes, working on projects from their concept to their design, coordination with suppliers and relations with clients. Today she is one of the pillars of Asastudio, and the point of reference for the most important interior design choices. Over time her colour palette has concentrated on soft shades, and the colour she undoubtedly uses most is beige, in all its tones. Anna loves nature, animals, baggy, warm cardigans and monographs by Liagre, both for pleasure and necessity,

Partners
Giandomenico Maria Paturzo
Images credits
Andrea Garzotto, Golf Club Colli Berici

The project involved refurbishing both the exterior and the interior of a clubhouse turned into a restaurant and building a new clubhouse with a new members’ entrance, a pro shop, sofas in the lounge, a TV room, a smoking room, a games room and a bar room. The rooms around the patios of various sizes and their relationship with the outdoors were enhanced by constructing a veranda with large windows looking out over the surroundings. The work also involved creating a lawn that was to be as natural an extension as possible of the golfing green. At the same time a new swimming pool with changing rooms and technical rooms was built, consisting of a camouflaged edge and an organically shaped surface along the slope of the lawn, like a small lake nestling in the landscape.

Il progetto prevede il refurbishing sia degli esterni che degli interni della club house esistente trasformata in ristorante, e la costruzione di una nuova club house con il nuovo accesso per i soci, il pro-shop, i divani della lounge, la sala tv, il fumoir, la sala da gioco e la sala bar. Gli spazi che si sviluppano attorno a più patii di differenti dimensioni e il rapporto con l’esterno viene amplificato anche dalla veranda e dalle gradi vetrate sul paesaggio. La copertura dell’ampliamento è costituita da un manto erboso che si inserisce nel modo più naturale possibile nel verde del campo da gioco. Allo stesso modo, la struttura della nuova piscina, con gli spogliatoi e i locali tecnici, è costituita da uno zoccolo camouflé e da uno specchio d’acqua di forma organica che nasce lungo il declivio del prato come piccolo lago nel paesaggio.

In Italiano