FACCO HEADQUARTER

The phoenix farm

Year
2016/2018

The new headquarter of Facco reborn as a phoenix from the ashes of a violent fire that destroyed most of the production facilities and offices.

Dalle ceneri di un violento incendio che ha distrutto gran parte delle strutture produttive e degli uffici rinasce come una fenice il nuovo headquarter di Facco

In Italiano

Client
Officine Facco & C Spa
Location
Marsango di Campo San Martino, Padue
Status
Completed
Size
5800
Team
director of the project Flavio Albanese

Flavio Albanese
founder & partner

Flavio Albanese (1951), is founder and president of Asastudio. A self-taught man whose training did not follow the more usual academic route, he began to show interest in shapes and design as a very young boy, and he gradually added many strings to his bow in all sectors of architecture and design. He has held courses at the École Polytechinique Fédérale in Lausanne and at the Art Institute in Chicago (1980), at Yale University (1983), at the University of Architecture in Delft (2005), at the University of Florida (2006), at the Fundacion Proa de Buenos Aires (2008) and frequently at the most important Italian universities. He has also held two workshops at the international summer school of the Architecture School in Venice in 2009 and 2010. He was a member of the Confindustria Vicenza committee from 1998 to 2001, the Domus Academy Scientific Committee (2004-2005) and the MIart Committee of Honour (2009 and 2010), director of the Officina del Porto di Palermo (2006-2008), vice president of the Andrea Palladio Architecture Firms International Centre (2011-2015) and president of the Fondazione Teatro Comunale Città di Vicenza (2010-2016). From 2007 to 2010 he was asked to head Domus, the prestigious international architecture, design and contemporary art magazine. Together with his brother France, he founded Asastudio in Vicenza in 1987, whose projects have appeared in the most important architecture and design magazines. The Neores project was selected for the Mies van der Rohe Foundation European Union Prize for Contemporary Architecture, and Asastudio took part in Venice's Architecture Biennial in 2004 and 2006. Flavio is an avid reader and bibliophile (his library, which is open to the rest of the firm, contains more than 15,000 volumes) and he is a connoisseur and collector of contemporary art. He is currently a member of the Unicredit Triveneto Advisory Board.

Franco Albanese

Franco Albanese
partner & executive director

Franco Albanese (born in Vicenza in 1958) has worked in the world of architecture and design since 1976. He graduated from the Architecture School in Venice in 1986 and the year after he founded Asastudio in Vicenza with his brother Flavio. Since then he has been the firm's CEO and Technical Manager, and this role has led him to playing his part in the creation, development and execution of the most important projects. As designer and operations manager he oversaw: the Faculty of Veterinary Medicine at the University of Padua (1997); “Neores”, the production site and headquarters of Sinv Spa in Schio, Vicenza, (selected for the Mies van der Rohe Foundation European Union Prize for Contemporary Architecture in 2003); the project for the Town Hall of the Municipality of Grumolo delle Abbadesse, Vicenza (1999); “Morimondo 17”, the industrial reconversion of the Sinv spa premises in Milan (2000); the headquarters of Margraf in Chiampo, in the province of Vicenza (2006); and the redevelopment of the “Cava di Mursia” on Pantelleria (2010). He also supervised the design of the Mestre bypass (2004), the “Rocco Forte Verdura Resort” in Sciacca, in Sicily (2005), the expansion of Pantelleria Airport (2006) and the new Rinascente in Palermo (2007). In recent years, he has increasingly concentrated on reconverting urban industrial areas, which has become a key theme of Asastudio's philosophy.

project administrator Nicola Caputo

Nicola Caputo
architect

final and working stages of projects, coordinating operations on site for the professionals who physically create the project and working with clients on their choices to ensure that the firm's vision for the project is in keeping with the clients' wishes. For the firm Nicola has been involved in projects that include the Rocco Forte Verdura Resort in Sciacca, the Hybrid Tower in Mestre, the Villa Coeur Jolie in Cap d’Antibes, as well as many other projects. Before joining Asastudio, he worked at Studio Altieri in Thiene, in the contract field in workplace interiors with Adotta, and again as designer with Studio Gabbiani & associati, tackling projects of different sizes, including hospitals, shopping malls, infrastructure and restoration work. He lives in Vicenza with his wife and son. He's a keen pre-master swimmer and when he isn't diving into the firm's design projects, he's diving into swimming pools. One of his favourite books is "The Art of War" by Sun Tzu. One thing he couldn't live without is a pair of well-crafted shoes.

team Lorenzo Gentili

Lorenzo Gentili
architect

Lorenzo has been with Asastudio since 2015, when an important masterplan was on the point of being delivered (the Vicenza stretch of the high speed railway line) instantly proving himself to be more than capable of working under pressure. He studied at the AAM in Switzerland from 2006 to 2012, and after spending a year interning with a firm in Melbourne, he received a master's degree in architecture with a design thesis supervised by the architects Manuel and Francisco Aires Mateus. On joining the firm, Lorenzo tackled different scale projects throughout the design stage, from preliminary designs to the final designs. He is fascinated by urban culture (and its sub-cultures), he loves graffiti and the way it relates to architecture and the surrounding space. He has remarkable teambuilding qualities, and is a fan of all kinds of sports and travel. He loves collecting magazines and doesn't think that proverbs are particularly useful.

Riccardo Nicoletti

Riccardo Nicoletti
architect

Riccardo graduated in architecture from the IUAV in Venice in 2002 and has worked with Asastudio since 2008. He develops projects concerning production sites and offices, in particular in their final/working stages. He acts as a kind of "guarantor" for continuity between the design concept ideas and their final implementation. From 2002 to 2008 he worked at Morbiato, a construction company, dealing with architectural design, creating working plans, and assisting works managers on site. Riccardo is a practical man, with a passion for construction techniques, which he often experiments with, adopting the most innovative approaches. A proud amateur volleyball player, he says that if he hadn't become an architect he would have been a fireman.

Charlotte Pigozzi —

Charlotte Pigozzi
intern

Filippo Zampese

Filippo Zampese
architect visualizer

Filippo was born in 1984 and became an architect when he graduated in Construction Architecture from the IUAV in 2010, specialising in Digital Architecture for his master's also in Venice in 2010. He joined asastudio in 2015 and he deals with 3D design and models, prototyping, rendering, and post-production of images and videos. Before arriving in Vicenza, he worked in Maastricht at SatijnPlus Architecten, in Milan for Cino Zucchi Architetti and in Rome for Fuksas Architecture. When he's not designing, Filippo is a musician and composer for the band A New Silent Corporation, with whom he has recorded two albums of post-rock instrumental music (Everything Is Exactly As It Seems, 2009; Odyssea, 2016). He plays electric guitar (for which he has a collection of pedals that he doesn't know how to use) and piano. He loves dogs and hates people who talk on trains, which perhaps explains why he would like to have been an astronaut.

Partners
Citterio Spa
Images credits
Studiolux Andrea Torbidoni Giovanni Ghiandoni

Facco is an industrial center established for over 60 years in the heart of a small community in the Paduan countryside. The headquarters, built in the 70s, has become over time a reassuring reference to the collective consciousness of this town. The project for the old / new headquarter has recovered the elements that was saved from the fire, such as the façade on the street front. The distribution of spaces and volumes has been reshaped and the workspaces have been reorganized with an essential interior design intervention. The most significant action is the longitudinal cut on the building, that generates a fault from which emerges a large greenhouse with lush trees and essences, which provides air, light and landscape at the heart of the headquarter.
The common areas have been distributed in order to avoid hierarchical separations between the departments and promote exchange, meeting and the possibility of generating new connections. The two new red cantiliver roofs on the entrance work not only as protective structures but as real collective spaces under which events and convivial moments are grouped together. The bright color and the contemporary forms immediately declare the posteriority of these new elements with respect to the original body.

La Facco è un polo industriale insediato da oltre 60 anni nel cuore di una piccola comunità nella campagna padovana. La sede, costruita negli anni 70, è diventata nel tempo un riferimento rassicurante dell’immaginario collettivo di questa cittadina. Il progetto per la sede vecchia/nuova ha recuperato gli elementi che si sono salvati, come la facciata sul fronte strada, rimodulando la distribuzione degli spazi e dei volumi e riorganizzando gli spazi di lavoro con un essenziale intervento di interior. L’azione più significativa è il taglio longitudinale sull’edificio, che genera una faglia da cui nasce una grande serra coperta con essenze e alberi rigogliosi, che fornisce di aria, di luce e di paesaggio il cuore del sistema.

Gli spazi comuni sono stati distribuiti in modo da evitare le separazioni gerarchiche tra i reparti favorendo lo scambio, l’incontro e la possibilità di generare connessioni nuove. Le due nuove coperture-pensiline rosse sul fronte d’ingresso funzionano non solo come strutture protettive ma come veri spazi collettivi sotto i quali si raggruppano eventi e momenti conviviali. Il colore squillante e le forme contemporanee dichiarano subito la posteriorità di questi nuovi elementi rispetto al corpo originario.

In Italiano