AIRPORT EXPANSION PANTELLERIA

Dive and fly away

Dive and fly away

The volcanic nature of the Pantelleria’s island is at the origin of the soil trend in craters. The first military airport of the island took advantage of these features to blend in hide from the enemy. The new airport digs the lava substratum to reduce the impact of extension on the landscape, defining the pantesco model of the airport experience: dive and fly away.


Client
ENAC
Year
2004
Status
Completed
Size
/
Team
director of the project Flavio Albanese

Flavio Albanese
founder & partner

Flavio Albanese (1951), is founder and president of Asastudio. A self-taught man whose training did not follow the more usual academic route, he began to show interest in shapes and design as a very young boy, and he gradually added many strings to his bow in all sectors of architecture and design. He has held courses at the École Polytechinique Fédérale in Lausanne and at the Art Institute in Chicago (1980), at Yale University (1983), at the University of Architecture in Delft (2005), at the University of Florida (2006), at the Fundacion Proa de Buenos Aires (2008) and frequently at the most important Italian universities. He has also held two workshops at the international summer school of the Architecture School in Venice in 2009 and 2010. He was a member of the Confindustria Vicenza committee from 1998 to 2001, the Domus Academy Scientific Committee (2004-2005) and the MIart Committee of Honour (2009 and 2010), director of the Officina del Porto di Palermo (2006-2008), vice president of the Andrea Palladio Architecture Firms International Centre (2011-2015) and president of the Fondazione Teatro Comunale Città di Vicenza (2010-2016). From 2007 to 2010 he was asked to head Domus, the prestigious international architecture, design and contemporary art magazine. Together with his brother France, he founded Asastudio in Vicenza in 1987, whose projects have appeared in the most important architecture and design magazines. The Neores project was selected for the Mies van der Rohe Foundation European Union Prize for Contemporary Architecture, and Asastudio took part in Venice's Architecture Biennial in 2004 and 2006. Flavio is an avid reader and bibliophile (his library, which is open to the rest of the firm, contains more than 15,000 volumes) and he is a connoisseur and collector of contemporary art.

Franco Albanese

Franco Albanese
partner & executive director

Franco Albanese (born in Vicenza in 1958) has worked in the world of architecture and design since 1976. He graduated from the Architecture School in Venice in 1986 and the year after he founded Asastudio in Vicenza with his brother Flavio. Since then he has been the firm's CEO and Technical Manager, and this role has led him to playing his part in the creation, development and execution of the most important projects. As designer and operations manager he oversaw: the Faculty of Veterinary Medicine at the University of Padua (1997); “Neores”, the production site and headquarters of Sinv Spa in Schio, Vicenza, (selected for the Mies van der Rohe Foundation European Union Prize for Contemporary Architecture in 2003); the project for the Town Hall of the Municipality of Grumolo delle Abbadesse, Vicenza (1999); “Morimondo 17”, the industrial reconversion of the Sinv spa premises in Milan (2000); the headquarters of Margraf in Chiampo, in the province of Vicenza (2006); and the redevelopment of the “Cava di Mursia” on Pantelleria (2010). He also supervised the design of the Mestre bypass (2004), the “Rocco Forte Verdura Resort” in Sciacca, in Sicily (2005), the expansion of Pantelleria Airport (2006) and the new Rinascente in Palermo (2007). In recent years, he has increasingly concentrated on reconverting urban industrial areas, which has become a key theme of Asastudio's philosophy.

L’Ampliamento dell’aeroporto di Pantelleria è un progetto che si misura con la condizione emozionale di quest’isola speciale nel cuore del Mediterraneo a metà strada tra Europa e Africa. Questa ricerca dei valori sensibili ha riguardato due elementi spaziali diversi: il volume già esistente e la nuova porzione ipogea. Il primo, minimamente incrementato per renderlo funzionale, viene “svuotato” dalle strutture interne, rendendolo trasparente e leggibile al passeggero, (mentre viene “congelato” nella sua dimensione volumetrica attuale), conferendogli una leggerezza e luminosità che ne riduca la consistenza; un luminoso abbraccio di benvenuto a chi arriva, a chi approda nel sole, una prima promessa mantenuta a chi dal freddo nord, cerca sole e luce a Pantelleria. Il piano interrato aggiunto invece, è immaginato come luogo ombroso e fresco, costruito con muri di pietra lavica scura e volte candide, e prese di luce filtrate attraverso il “ cratere” ed il giardino pantesco: un luogo insomma che rimandi alla memoria dell’ombra del dammuso e delle stanze dello scirocco, fresco riparo dall’arsura e dall’abbacinante sole del sud, punto di ultima sosta per chi parte e porta con se ricordi di calde giornate africane e quieti momenti di riposo. Anche l’elemento di collegamento tra i due livelli, garantito da scale mobili e ascensori, è stato immaginato come un elemento vetrato “tellurico”, cioè naturale, che suggerisce l’idea magmatica dei cristalli. Negli spazi lasciati vuotidalle infrastrutture viarie necessarie alla mobilità aeroportuale, abbiamo previsto la ripiantumazione di quella flora con cui l’uomo ha recuperato il suo rapporto con la natura: viti ed ulivi, inserendo come elemento eccezionale e vessillifero, la palma, che parsimoniosamente, nell’isola segna gli elementi architettonici di rilievo, come appunto una bandiera qua e là. Anche la proposta di collocare come “fonte di luce interna” oggetti riconducibili ad un altro elemento caratteristico dell’antropizzazione isolana che è il giardino pantesco, trova nel nostro progetto due modalità differenti: al piano partenze è immaginato come un pietroso scavo che protegge alberature, mentre all’interno degli arrivi, è concepito come un trasparente involucro che ne ripropone la sola sagoma e volumetria vetrosa.