12° East 36°45’ North PANTELLERIA

Refitted tradition

Year
1990/2016

Island of Pantelleria, Mediterranean, 12° East 36°45’ North, 30 miles from Tunisia. A farming complex consisting of several "dammusi", the island's traditional buildings, set in a rugged landscape, with considerable differences in height.

Isola di Pantelleria, Mediterraneo, 12°Est 36°45’ Nord, a 30 miglia dalla Tunisia. Un complesso agricolo composto di più dammusi, le tipiche costruzioni dell’isola e collocato in un paesaggio accidentato, con notevoli dislivelli.

In Italiano

Client
Private
Location
Pantelleria
Status
Completed
Size
2 ha
Team
director of the projetc Flavio Albanese

Flavio Albanese
founder & partner

Flavio Albanese (1951), is founder and president of Asastudio. A self-taught man whose training did not follow the more usual academic route, he began to show interest in shapes and design as a very young boy, and he gradually added many strings to his bow in all sectors of architecture and design. He has held courses at the École Polytechinique Fédérale in Lausanne and at the Art Institute in Chicago (1980), at Yale University (1983), at the University of Architecture in Delft (2005), at the University of Florida (2006), at the Fundacion Proa de Buenos Aires (2008) and frequently at the most important Italian universities. He has also held two workshops at the international summer school of the Architecture School in Venice in 2009 and 2010. He was a member of the Confindustria Vicenza committee from 1998 to 2001, the Domus Academy Scientific Committee (2004-2005) and the MIart Committee of Honour (2009 and 2010), director of the Officina del Porto di Palermo (2006-2008), vice president of the Andrea Palladio Architecture Firms International Centre (2011-2015) and president of the Fondazione Teatro Comunale Città di Vicenza (2010-2016). From 2007 to 2010 he was asked to head Domus, the prestigious international architecture, design and contemporary art magazine. Together with his brother France, he founded Asastudio in Vicenza in 1987, whose projects have appeared in the most important architecture and design magazines. The Neores project was selected for the Mies van der Rohe Foundation European Union Prize for Contemporary Architecture, and Asastudio took part in Venice's Architecture Biennial in 2004 and 2006. Flavio is an avid reader and bibliophile (his library, which is open to the rest of the firm, contains more than 15,000 volumes) and he is a connoisseur and collector of contemporary art. He is currently a member of the Unicredit Triveneto Advisory Board.

Franco Albanese

Franco Albanese
partner & executive director

Franco Albanese (born in Vicenza in 1958) has worked in the world of architecture and design since 1976. He graduated from the Architecture School in Venice in 1986 and the year after he founded Asastudio in Vicenza with his brother Flavio. Since then he has been the firm's CEO and Technical Manager, and this role has led him to playing his part in the creation, development and execution of the most important projects. As designer and operations manager he oversaw: the Faculty of Veterinary Medicine at the University of Padua (1997); “Neores”, the production site and headquarters of Sinv Spa in Schio, Vicenza, (selected for the Mies van der Rohe Foundation European Union Prize for Contemporary Architecture in 2003); the project for the Town Hall of the Municipality of Grumolo delle Abbadesse, Vicenza (1999); “Morimondo 17”, the industrial reconversion of the Sinv spa premises in Milan (2000); the headquarters of Margraf in Chiampo, in the province of Vicenza (2006); and the redevelopment of the “Cava di Mursia” on Pantelleria (2010). He also supervised the design of the Mestre bypass (2004), the “Rocco Forte Verdura Resort” in Sciacca, in Sicily (2005), the expansion of Pantelleria Airport (2006) and the new Rinascente in Palermo (2007). In recent years, he has increasingly concentrated on reconverting urban industrial areas, which has become a key theme of Asastudio's philosophy.

team Giovanni Bonomo —

Giovanni Bonomo

Onofrio Storniolo

Onofrio Storniolo
models officer

Onofrio joined Asastudio in 2005 and specialises in 3D wood models. He works in close contact with architects particularly in the project concept phase, and his models play a decisive role in verifying solutions. Onofrio has always loved the sea and sailing. He goes back to his city of Palermo as often as he can to return to the primary elements (water, sun, wind) and look after his boat.

Images credits
Asastudio, Francesco Bolis, Alfio Garozzo

On the partially ruined existing dammusi, using the original construction techniques, a number of new rooms were created, connected to the main building by a vaulted apse. The spaces are arranged around a sequence of closed courtyards that can be enjoyed in the summer months. Contrasting with the density of this space, there is a large terraced area, delineated by a simple plastered wall, palm trees and an infinity pool that looks out towards the sea. As for the interiors, they are mostly in the original bare stone, while plaster is used only in the extensions; the colours are warm and all the materials used come from the surrounding area. A long pathway in tufa, bordered by a stone wall, leads to a depression 16 metres below the level of the house. At the center of this volcanic depression, terraces have been built to create an open-air theatre. Outside the house, in the open, the magic place of landscape, with the precious site-specific artwork by Richard Long.

Sui dammusi preesistenti parzialmente in rovina, utilizzando la tecnica costruttiva originaria, sono stati realizzati una serie di nuovi vani, connessi ad un corpo di fabbrica absidato con copertura a volta. Gli spazi si distribuiscono intorno ad una sequenza di corti chiuse fruibili durante l’estate. Contrapposto alla densità di questo volume, si apre un grande spazio terrazzato, definito da un semplice muro intonacato e dalla presenza delle palme e della piscina a sfioro, rivolta verso il mare. Per gli interni, la pietra nuda rivela lo strato originario, mentre l’intonaco compare solo nelle addizioni; i colori sono caldi e tutti i materiali edilizi impiegati provengono dall’intorno. All’esterno, una gradinata lavica diventa. Un lungo percorso di tufo, limitato da muri a secco, conduce a un avvallamento inferiore di 16 metri. Al centro di questa depressione vulcanica, i terrazzamenti sono stati modellati per configurare e ospitare un teatro all’aperto. Nei pressi della casa si apre lo spazio magico della campagna, impreziosito  dall’installazione site-specific di Richard Long.

In Italiano